Posiłki w żłobku. Odpowiednia dieta i jej rola w rozwoju maluchów
Dzieci coraz częściej rozpoczynają swoją edukację od żłobka, co jest uwarunkowane różnymi czynnikami, w tym coraz lepszymi standardami opieki oferowanymi przez tego rodzaju placówki. Do niezwykle ważnych aspektów pobytu w żłobku należą bez wątpienia posiłki, które powinny odpowiadać na potrzeby maluchów. Jak powinna być dieta dziecka w wieku poniemowlęcym oraz jak jest jej rola w rozwoju maluchów? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Czym powinna się charakteryzować dieta malucha?
Okres poniemowlęcy, czyli okres od 1 do 3 roku życia, to czas intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. To właśnie w tym wieku znajduje się większość dzieci trafiających do żłobka. W okresie tym dzieci zwykle odczuwają ogromną potrzebę ruchu i są bardzo aktywne. W tym czasie ich organizm szybko rośnie, pojawiają się też pierwsze zęby. Z tego względu dieta dziecka w tym okresie powinna nadążać za potrzebami organizmu. Dlatego dziecko w tym okresie powinno spożywać od 4-5 posiłków dziennie w odstępach co 2-3 godziny. Co więcej, posiłki te powinny obejmować wszystkie najważniejsze grupy pokarmów, jak mięso i ryby, jaja i przetwory mleczne, warzywa i owoce, produkty zbożowe oraz tłuszcze.
Przeczytaj również: Jakie są różnice między żłobkiem publicznym a niepublicznym?
Zgodnie z piramidą zdrowego odżywiania dzieci, powinny one spożywać proporcjonalnie największą ilość warzyw i owoców, następnie zbożowych produktów pełnoziarnistych, nieco mniej produktów mlecznych i najmniej produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto, aby dziecko kilka razy w tygodniu jadło jajka, a minimum dwa razy ryby. Produkty mleczne są również bardzo ważne, ponieważ zapewniają podaż tak potrzebnego dla budowy kości i zębów wapnia.
Przeczytaj również: Jakie pozytywy niesie z sobą wysłanie dziecka do niepublicznego żłobka?
Produkty naturalne vs. produkty przetworzone
Nie chodzi jednak tylko o to, jakie grupy pokarmów spożywa dziecko. Równie ważna jest jakość jedzenia, jakie mu podajemy. Maluchy powinny otrzymywać żywność jak najmniej przetworzoną i naturalną. Najlepsza bez wątpienia będzie żywność ekologiczna, którą do przygotowania posiłków dla dzieci wykorzystuje w dużej mierze prywatny żłobek w Warszawie Wawer. Żywność tego rodzaju pozbawiona jest wszelkich toksycznych substancji, jak środki ochrony roślin czy hormony. Co więcej, przygotowane z niej posiłki mają więcej substancji odżywczych od żywności produkowanej w sposób konwencjonalny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana